Sectorul şi-a revenit pe seama producţiei de autoturisme Dacia pentru pieţele străine. Serviciile sunt şi ele în creştere, însă construcţiile se vor revigora abia peste circa un an.
Criza se face tot mai simţită în România, iar cifrele oficiale confirmă acest lucru. Economia autohtonă a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru al anului, faţă de perioada similară a anului trecut, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). În ceea ce priveşte recesiunea din primele şase luni ale anului, aceasta s-a situat la 7,6%, faţă de primul semestru din 2008.
Datele statistice arată că lucrurile merg din ce în ce mai prost şi că încă nu am atins punctul de jos al crizei. Când comparăm evoluţia produsului intern brut (PIB) cu trimestrele precedente, constatăm că, în primul trimestru al acestui an, economia României a scăzut cu 6,2%, după care, în trimestrul al doilea recesiunea s-a adâncit la -8,7%.
Construcţiile, cel mai lovit sector
Cea mai dureroasă cădere au suferit-o firmele şi angajaţii din domeniul construcţiilor. Activitatea din acest sector s-a redus cu 14,2% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform INS. Această scădere a fost cauzată atât de retragerea investiţiilor companiilor, cât şi de promisiunile neonorate ale guvernului, spun patronii din domeniu. „Incapacitatea statului de a finanţa ceea ce s-a angajat prin programul anticriză şi faptul că investiţiile private s-au retras din sectorul rezidenţial sau au fost anulate proiectele de construcţie a centrelor comerciale au dus la aceste scăderi”, a explicat, pentru EVZ, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
În opinia sa, pe întreg anul, construcţiile vor scădea cu circa 12-13%. „Nu vedem o revenire pe creştere durabilă mai devreme de trimestrul al doilea al anulu