Zeci de locatari din oraşul vasluian Negreşti au protestat faţă de decizia primăriei de a demara un proiect de reconsolidare a blocului fără ca proprietarii să-şi dea acordul, în condiţiile în care, la finalizarea lucrărilor, apartamentele ar trebui ipotecate pe 25 de ani. Locatarii au afişat la ferestrele apartamentelor lozinci împotriva primăriei. Ei spun că cele două blocuri care ar urma să fie reconsolidate nu necesitau reparaţii capitale, ci doar de izolare termică.
Potrivit primarului oraşului Negreşti, Ioan Cozma, a fost obţinută o finanţare de la Guvern pentru izolarea termică şi consolidarea a două blocuri din oraş, iar lucrările au demarat, deşi locatarii nu au fost de acord cu ipotecarea apartamentelor şi nu au semnat actele de finanţare. Pentru lucrările de reconsolidare demarate, cei 72 de proprietari trebuie să participe cu o cotă de 20%. În contul lucrărilor, aparatamentele ar urma să fie ipotecate pe o perioada de 25 de ani, iar locatarii, în funcţie de venituri, trebuie să achite între 35.000 de lei şi 60.000 de lei.
“Au început lucrările, dar le-am sistat pentru că legea precizează că ar trebui făcute la sfârşitul lucrărilor ipoteci, pe fiecare apartament în parte. Acest lucru îi nemulţumeşte pe oameni şi nici eu personal nu sunt de acord. Am greşit că nu am fost atenţi la condiţiile impuse şi nu am înştiinţat oamenii. Am convenit să întrerupem lucrările, timp de zece zile, timp în care asociaţia de locatari să facă o nouă contraexpertiză”, a declarat miercuri, primarul Ioan Cozma.
Oamenii spun că cele două blocuri nu aveau structura de rezistenţă afectată şi nu necesitau reparaţii capitale, ci doar izolare termică.
“Când am mansardat blocul am avut nevoie de expertize. Avem deja două şi potrivit acestora blocul se înscrie în zona C, gradul 8 de risc seismic, nu gradul unu, şi, practic, ar rezi