Metodele contraceptive, riscurile pe care le presupun şi avantajele acestora sunt subiecte de conversaţie la orice întâlnire între reprezentantele sexului frumos, iar faptul că există o serie de mituri în acest sens face discuţiile cât se poate de interesante.
Chiar şi în epoca modernă, femeile au o mulţime de nelămuriri în ceea ce priveşte contracepţia. Oare pilula contraceptivă cauzează anumite forme de cancer? Steriletul este „rezervat“ femeilor care au născut deja? Pilula de a doua zi este absolut sigură? Toate aceste întrebări şi multe altele apar în mintea oricărei doamne sau domnişoare care şi-a început viaţa sexuală. Pentru a face puţină lumină în acest sens, iată câteva adevăruri şi mituri legate de contracepţie.
1. Pilula contraceptivă îngraşă
Fals. Această reputaţie datează din anii ’60, când pilulele contraceptive au apărut pentru prima dată pe piaţă. Pe atunci, dozele de estrogen erau mult mai ridicate şi puteau, într-adevăr, să favorizeze retenţia de apă. În prezent, însă, cantitatea redusă de estrogen şi noua generaţie de progestative (substanţe ce produc asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului) reduc semnificativ riscul de îngrăşare. Există totuşi şi cazuri când femeile se îngraşă puţin imediat după ce încep să ia contraceptive. În aceste situaţii, se impune o vizită la doctor şi există posibilitatea de a întrerupe contracepţia cu ajutorul pilulelor.
2. Pilulele contraceptive favorizează apariţia anumitor forme de cancer
Fals. Nici un studiu ştiinţific nu a reuşit să demonstreze faptul că femeile care iau contraceptive sunt supuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer la sân. În schimb, există o serie de studii care arată că pilula contraceptivă oferă o protecţie suplimentară împotriva cancerului ovarian, endometrian şi de colon.
3. Pilula de a doua zi are efic