Foarte multe persoane dezvoltă reacţii alergice la medicamente. Una dintre principalele cauze este chiar compoziţia excipienţilor, care poate include o listă impresionantă de aditivi. Pentru a da medicamentelor o anumită consistenţă şi un aspect durabil, producătorii din industria farmaceutică pot apela la o serie de artificii.
Mai exact, este vorba despre folosirea unor aditivi care intră în compoziţia excipienţilor, învelişul care protejează substanţa activă. În urma unor studii, s-a demonstrat faptul că unii aditivi pot cauza reacţii adverse şi chiar afecţiuni grave, cum ar fi astmul. Astfel, multe dintre ţările europene au exclus anumite substanţe considerate periculoase sau le-au lăsat doar în limitele admise.
Unii aditivi pot da tulburări de creştere
Patru din zece medicamente destinate copiilor conţin aditivi care dau reacţii tipice comportamentului hiperactiv, arată un studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Southampton. De asemenea, siropurile şi tincturile destinate copiilor cu vârsta până la 3 ani pot conţine conservanţi periculoşi, care pot încetini până şi procesul de creştere.
În mod normal este interzisă utilizarea aditivilor puternic coloranţi sau a conservanţilor în consumabilele destinate copiilor sub 3 ani.
Efecte adverse date de conservanţi
Numai aditivii necesari din punct de vedere tehnologic şi care nu prezintă riscuri ar trebui să fie admişi în excipienţi. În momentul în care sunt însă adăugaţi şi aditivi nocivi, efectele adverse posibile sunt: iritaţii la nivel de epidermă, diverse probleme stomacale, tulburări de memorie şi lipsă de concentrare.
Aditivii din pastile pot dezechilibra serios comportamentul copiilor, făcându-i mult mai agitaţi.
Importanţa citirii prospectului
În concluzie, majorita