Grădinile zoologice din România, cu animale înghesuite în cuşti murdare şi strâmte, betonate, fără verdeaţă, cu bine-cunoscutul bazin cu apă stătută în mijloc, au intrat recent în atenţia presei străine, când publicaţia News of the World i-a îndemnat pe britanici să adune 150.000 de lire sterline, bani necasari pentru a muta 14 lei de la grădina zoologică din Oradea în Yorkshire Wildlife Park, cu scopul de a împiedica eutanasierea lor.
În opinia Veronicăi Tulpan, coordonator de proiecte naţionale la fundaţia Vier Pfoten, atâta timp cât grădinile zoologice nu au ce să ofere publicului, nu vor reuşi nici să-l încurajeze să vină. "Cei mai mulţi oameni se întorc plângând de acolo. Te duci, o vizitezi, a doua oară nu mai calci pe acolo", rezumă ea situaţia gravă în care se regăsesc acestea.
Aproape jumătate din grădinile zoologice nu au autorizaţie
În România sunt 42 de grădini zoologice, însă numai 24 dintre ele sunt autorizate. Restul sunt în procedură de autorizare (6), au autorizaţia expirată şi nu au depus cerere pentru emiterea uneia noi (3), au autorizaţia suspendată deoarece nu au îndeplinit criteriile de funcţioanare (2) sau nu sunt autorizate (7). În cazul acestora din urmă, agenţiile regionale pentru protecţia mediului au recomandat închiderea lor şi înstrăinarea animalelor către alte grădini zoologice.
Una dintre principalele carenţe ale grădinilor zoologice din România este lipsa spaţiului, spune Tulpan. Deşi normele europene prevăd un anumit spaţiu necesar pentru fiecare tip de specie, în practică, legislaţia se loveşte de obstacole. De exemplu, multe grădini zoologice nu au unde să se extindă deoarece terenurile din apropiere sunt proprietate privată.
"Aceste grădini au fost create în perioada comunistă, care ştim cum a funcţionat. Între timp, oamenii şi-au mai revendicat terenurile şi sunt situ