Bârfa "este absolut fundamentală pentru societatea umană", arată un studiu recent, citat de Daily Mail. Sursa: NorthFoto
Iar asta nu e tot. Cercetătorul britanic Nicholas Emler spune că împărtăşirea zvonurilor suculente ne separă de regnul animal.
Astfel, bârfa ajunge să devină un factor social cu rol foarte important, contribuind la dezvoltarea unei colectivităţi umane mai complexe decât a altor fiinţe.
Nicholas Emler a efectuat un experiment pe un grup de 300 de voluntari. S-a dovedit că 80% dintre conversaţiile purtate de aceştia erau axate pe subiecte precum viaţa şi obiceiurile altora. Şi, contrar aşteptărilor, numai 5% dintre temele de discuţie sunt axate pe evaluarea negativă a celorlalţi.
"Bârfa contribuie la întărirea legăturilor sociale", spune profesorul Elmer. Spre deosebire de comunităţile babuinilor şi ale cimpanzeilor, reduse la un grup de 50, indivizii pot transmite informaţii sociale, ceea ce îi uneşte în grupuri mari.
Bârfa şi hormonul fericirii
În plus, micile sporovăieli produc mai mult progesteron în organismul femeii. Acest hormon induce o stare de bine şi reduce stresul.
În privinţa preconcepţiei că femeile bârfesc mai mult decât bărbaţii, recentul studiu arată că reprezentanţii sexului tare le întrec pe doamne când vine vorba de conversaţii spumoase.
Şi, dacă în rândul femeilor cele mai abordate subiecte sunt legate de bărbaţii din viaţa lor, problemele din patul "conjugal" sau modă, bărbaţii preferă să discute despre colegele de muncă, sex sau beţiile cu prietenii.