După ce 92% din secţiile de votare au predat procesele-verbale cu privire la voturile exprimate, preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, a înregistrat 54,1% din sufragii. Karzai ar trebui să fie declarat câştigător din primul tur, dar forul internaţional care verifică validitatea scrutinului a cerut o renumărare a voturilor.
Comisia de analiză a plângerilor de fraudă electorală este sprijinită de ONU şi a avertizat că a descoperit dovezi "clare şi convingătoare de fraudă". Alegerile prezidenţiale au fost marcate de numeroase plângeri cu privire la fraudarea, prin diverse mijloace, a scrutinului.
Comisia electorală independentă, constituită de statul afgan, l-a înregistrat pe principalul contracandidat al lui Karzai, Abdullah Abdullah, pe locul al doilea, cu 28,3% din preferinţele votanţilor. Aceeaşi comisie a trimis pentru analiză un număr de 600 de plângeri cu privire la neregularităţi ale procesului de votare. Abdullah Abdullah a declarat că descoperirile comisiilor de numărare a sufragiilor şi de analiză a plângerilor au demonstrat că acuzaţiile sale de fraudă formulate la adresa preşedintelui în exerciţiu au fost justificate. De asemenea, candidatul la preşedinţie a susţinut că rezultatele ar fi trebuit păstrate secrete până la rezolvarea tuturor plângerilor.
Forul internaţional care investighează plângerile de fraudă a anunţat că va verifica orice secţie de votare în care un candidat a câştigat cu peste 95% din voturi. Preşedintele comisiei, Grant Kippen, a declarat că s-au găsit nereguli în localităţile Ghazni, Paktika şi Kandahar în ceea ce priveşte gestionarea secţiilor de votare şi manevrarea urnelor de vot.
În mijlocul acestor frământări, un atentat cu bombă a ucis patru soldaţi americani şi alţi câţiva membri ai trupelor afgane, în provincia Kunar, din estul ţării. De altfel, de la începerea campanie