Şcoala începe şi în acest an în clădiri insalubre, fără autorizaţii de funcţionare, dar şi cu sindicalişti care le propun profesorilor să chiulească de la deschiderea anului şcolar şi care vor să boicoteze orice încercare a politicienilor de a-şi face campanie electorală pe seama elevilor. Sursa: Sorin Antonescu
Autorităţile au o singură veste bună: şcolarii vor primi în continuare lapte şi corn. Dacă, în Bucureşti, licitaţiile s-au desfăşurat fără probleme, în ţară consiliile judeţene au trebuit să găsească soluţii de ultim moment pentru ca puştilor să nu le lipsească micul-dejun încă din prima săptămână de cursuri.
În cele mai multe cazuri, licitaţiile au fost contestate şi reluate chiar şi de două ori. Se află în această situaţie judeţele Hunedoara, Dolj, Argeş, Mureş, Sibiu, Cluj sau Vrancea.
În plus, cei mici ar putea primi şi câte un fruct. Asta, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede ca fiecare elev din clasele I-VIII să primească timp de 100 de zile câte un măr, în limita unei valori zilnice de 0,30 lei/elev.
Şantiere cu titlul de şcoli
Dacă acest program reuşeşte să se „târâie” de la an la an, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre lucrările de reabilitare a unităţilor şcolare.
În Capitală, peste 10% din şcoli, adică în jur de 40 de unităţi, îşi primesc elevii în bănci fără să aibă autorizaţie sanitară. În plus, doar 22 din cele 102 unităţi şcolare din Bucureşti cuprinse în programul Băncii Europene de Investiţii au fost renovate, iar copiii continuă să fie mutaţi de la o unitate la alta până la terminarea lucrărilor.
În judeţul Alba, mai mult de jumătate din cele 658 de şcoli nu vor avea autorizaţie sanitară în prima zi de şcoală, iar în Timiş, peste 160 de şcoli nu au grupuri sanitare în clădire sau le lispeşte apa curentă.
În Ol