CLASIFICARE. România a intrat, în prima jumătate a anului, între primele zece ţări din care provin mesajele electronice de tip spam, cu o cotă de 3% din total, depăşind Spania, Italia, Germania şi Ucraina, se arată într-un raport al Kaspersky Lab, producător rus de soluţii de securitate informatică. Sursa: EVZ
Rusia şi SUA au rămas principalele ţări unde au fost generate mesaje spam, cu 11%, respectiv 10%, fiind urmate de Brazilia, cu o cotă de 8%. Recent, a fost înregistrată o creştere a spam-ului provenit din India, 7%, Polonia, 4%, Thailanda 3% şi România, care au depăşit Spania, Italia, Germania şi Ucraina, ieşite din topul primelor zece ţări.
Potrivit lui Costin Raiu, expert de securitate la Kaspersky Lab, ţările atrăgătoare pentru infractorii cibernetici nu mai sunt cele din Vest, ci mai degrabă cele din Est. Persoanele care trimit mesaje spam porfită de breşele de securitate din sistemele utilizate în aceste ţări. O altă cauză a vulnerabilităţii utilizatorilot din Europa de Est sau din America Latină este rata mare de folosire a programelor de operare piratate.
"Asia, America Latină, precum şi regiuni din Europa de Est, excluzând Rusia, devin din ce în ce mai interesante pentru spammeri, deoarece utilizatorii de aici nu au sistemele foarte bine protejate împotriva ameninţărilor informatice. Este, în primul rând, un aspect care ţine de gradul de piraterie din ţările respective, şi apoi de educaţie: un sistem de operare piratat nu va fi niciodată sigur, atât timp cât nu poate fi actualizat cu ultimele update-uri", a explicat Raiu.
Raportul firmei Kaspersky arată că aproape 90% din e-mailurile trimise în prima jumătate a anului au fost spam-uri. Mai puţin de 0,5% din totalul mesajelor traficate în reţeaua mondială aveau ataşate fişiere infectate cu programe periculoase.
Criza şi mesajele spam
@N