Adoptând modelul grevei mascate a magistraţilor, membrii principalelor confederaţii sindicale - adică peste jumătate dintre an gajaţii din instituţiile de stat - intenţionează să intre în aceeaşi zi în concediul fără plată impus de guvern. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Prevalându-se astfel de un drept conferit salariaţilor de Codul Muncii, ei vor putea organiza pe 5 octombrie greva generală pusă ieri la cale. Concret, ieri, liderii principalelor federaţii din sistemul bugetar au semnat un pact pentru declanşarea unor ample proteste la nivel naţional. Urmarea: „În total, aproximativ 800.000 de bugetari din învăţământ, educaţie, sănătate şi administraţie sunt aşteptaţi să închidă obloanele instituţiilor statului pe 5 octombrie”, au explicat liderii sindicali.
„Cum au reuşit magistraţii vom reuşi şi noi”
„Aşa cum au reuşit magistraţii să blocheze sistemul fără a încălca legea, aşa putem face şi noi. Toţi bugetarii îşi iau concediu fără plată în aceeaşi zi, în care pot face ce vor, inclusiv grevă, fără să mai fie nevoie să se supună Legii conflictelor de muncă”, a precizat, ieri, Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, în care se regăsesc majoritatea cadrelor didactice. „Asta înseamnă că şi acele categorii de bugetari care nu au dreptul la grevă - magistraţi sau poliţişti - vor putea protesta alături de noi”, a conchis Baciu.
Pe de altă parte, liderii sindicatului poliţiştilor iau în calcul şi varianta ca agenţii de poliţie să intre în concediu fără plată chiar în perioada alegerilor prezidenţiale, pentru a bloca astfel procesul electoral.