11 septembrie 2001, sau 9/11 cum mulţi îl numesc, va rămâne în istorie ca una dintre cele mai negre zile din istoria omenirii. Sursa: Andreea DogarSursa: Andreea Dogar
1 /.
Diferenţa dintre evenimentele tipărite în cărţile de istorie şi 11 septembrie este că toată planeta a privit înmărmurită cum al doilea avion s-a izbit în World Trade Center şi cum centrul puterii militare a Statelor Unite, Pentagonul, a fost învăluit de flăcări care au acoperit cu nori groşi de fum capitala Washington.
Pentru oamenii care au fost martori ai carnagiului, imaginile şi sunetele îi vor bântui în gânduri şi vise pentru restul vieţii. Copiii, însă, ar putea să nu distingă acest eveniment real de jocurile lor video interactive unde clădirile explodează şi „personajele” sunt omorâte şi, de aceea, depinde numai de părinţii lor cum le sunt prezentate faptele care au marcat viitorul întregii planete.
„Cea mai bună modalitate de a le vorbi copiilor despre război este ca relatarea evenimentelor să fie făcută cât mai pe scurt. Elaborarea subiectului războiului faţă de copiii de vârstă mică poate fi o experienţă traumatizantă, iar pentru a evita această situaţie este necesară limitarea accesului la imaginile violente accesibile la televizor sau prin Internet”, spune pentru evz.ro medicul psiholog Adina Tiţa. Aceasta este de părere că cel mai potrivit moment de a le vorbi copiilor despre război este adolescenţa, deoarece aceştia au deja o înţelegere mai amplă asupra conflictelor armate sau a violenţei în general.
Tot experţii în psihologia copilului recomandă câteva modalităţi prin care părinţii le pot vorbi copiilor despre război.
Nu ocoliţi subiectul
În primul rând, spun ei, este foarte important pentru părinţi să răspundă oricăror întrebări puse de copii, să trateze întrebarea cu seriozitate şi să formuleze răspun