Specialiştii în resurse umane avertizează că şi angajaţii de top sunt în pericol. Ultimele bastioane al siguranţei locului de muncă sunt administraţia publică, sectorul bancar şi companiile din zona IT.
Companiile româneşti şi multinaţionalele se pregătesc să dea afară chiar şi angajaţi cu experienţă. La finalul unei veri încărcate cu proiecte sistate, angajatorii sunt gata să renunţe la peste 20 la sută din specialiştii şi managerii lor. Potrivit unui studiu realizat de firma britanică Antal, 27 la sută dintre firmele din România sunt gata să renunţe la angajaţii de top. Numărul managerilor puşi pe liber va creşte în următoarele luni, întrucât angajatorii preconizează că vor renunţa la 22 la sută dintre specialişti, până la finalul lui 2009.
Slabe şanse de revenire a pieţei
Pesimismul care a cuprins piaţa românească este susţinut de analiza realizată şi de compania Manpower România. „În sectoarele deja afectate, precum construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii, se aşteaptă ca previziunea de angajare să se deterioreze şi în trimestrul următor”, a declarat Camelia Stănculescu, manager Manpower România. Administraţia publică şi serviciile sociale au rămas ultimele domenii în care se preconizează angajări de personal. Perspectivele de angajare pentru manageri şi specialişti au crescut, potrivit analizei realizate de Antal, cu trei procente faţă de valorile înregistrate în aprilie. „Pentru următorul trimestru, 39 la sută dintre companii preconizează recrutări de manageri”, a declarat Irina Vasile, directorul Antal România.
Specialiştii fără job sunt mai modeşti
„Blocajul a cuprins zona bancară, auto, cea a construcţiilor, în timp ce specializări precum IT-ul şi contabilitatea continuă să meargă”, a mai explicat Irina Vasile. Potrivit specialiştilor, companiile puternice care angajează acu