EXPERIENŢĂ CU BENEFICII. Câteva ore pe săptămână dedicate unor oameni cu probleme mai mari decât ale tale îţi aduc satisfacţia gestului umanitar şi creşterea stimei de sine.
Nu e nici clacă şi nici muncă patriotică, se numeşte voluntariat şi se practică pe scară largă în toată lumea civilizată.
La noi, tinerii au început să înveţe că o astfel de experienţă dă bine la CV, iar ulterior au aflat că o pot face din pură plăcere.
Opţiunile de a munci gratuit în folosul altora sau pentru o cauză nobilă sunt nelimitate: de la implicarea în campanii de ecologizare sau strângere de fonduri, la realizarea contabilităţii pentru un ONG sau la a ajuta copii defavorizaţi la temele pentru acasă.
Timpul alocat voluntariatului poate fi stabilit în funcţie de programul fiecăruia şi de amploarea proiectului în care se implică.
Corporatiştii, pe şantier
În fiecare an, mii de voluntari muncesc pe şantierele oraganizaţiei Habitat pentru Umanitate, care construieşte case pentru familiile sărace.
Majoritatea sunt corporatişti care, cel puţin pentru o zi, îmbracă salopete de muncitori şi pun mâna pe lopată şi târnăcop, sapă fundaţii sau şlefuiesc pereţi, în funcţie de nivelul la care au ajuns construcţiile şi de îndemânarea fiecăruia.
“Surprinzător, şefii sunt cei mai încântaţi de munca de şantier, lucrează cu spor şi îşi încurajează angajaţii să facă la fel”, spune Mădălina Mocanu, PR pentru Habitat pentru Umanitate Cluj-Napoca, unde anul acesta au muncit peste 500 de voluntari.
Este nevoie doar de puţină bunăvoinţă
Marele câştig este că, odată ce au venit pe şantier cu firma, o mare parte prind gustul voluntariatului şi revin individual sau cu prietenii. Organizaţia are o bază de date cu persoanele dispuse să se implice, iar la realizarea unei case noi le solic