Meseria de cadru didactic a devenit una pentru care se bat mulţi oameni care nu şi-au găsit de lucru în alte părţi, susţine directoarea unui colegiu din Bucureşti, identificând un mare pericol care paşte şcoala românească.
La Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", şcoala a început cu muzică dance în curte şi cu tineri îmbrăcaţi mai degrabă pentru discotecă. Dar şi cu tradiţionalele buchete de flori în mână, pentru un început de an festiv. Profesorii, care până mai ieri ameninţau cu greva, au venit astăzi la şcoală. Şi nu pentru a face figuraţie, ci pentru deschiderea de an şi primele ore.
Elevii au venit să vadă dacă începe şcoala
"Am venit la deschidere. Ştiu că e grevă doar pe cinci (n.r. octombrie), în rest cred că facem ore", spune o elevă de clasa a X-a de la acest liceu din nordul Capitalei.
"Se intră la ore. Avem profesori care vor să renunţe la sindicat, pentru că nu au fost sprijiniţi. Păi, nu vedeţi că, în loc să ni se mărească, salariile au scăzut?", spune V.L, directoarea de la "Edmond Nicolau".
În vârstă de 54 de ani, doamna predă matematică de 32 de ani, ultimii 27 fiind petrecuţi chiar la acest liceu din Capitală. Salariul de bază al profesoarei este de 1.900 de lei, la care se adaugă sporurile, cel mai însemnat în cazul dânsei fiind cel de funcţie de conducere. O întreb cât contează banii pentru ea şi dacă se gândeşte la grevă. "Nu vreau să fiu spărgătoare de grevă, dar ţin să spun că mulţi dintre noi ţin cont şi de pasiune, nu numai de recompense. Indiferent cum, noi suntem pregătiţi să deschidem anul", spune directoarea.
Pericol pentru sistemul de învăţământ
În condiţiile în care un profesor debutant nu primeşte mai mult de 1.000 de lei lunar, iar măririle de 50% promise în noiembrie anul trecut s-au "dizolvat" între timp, nu poţi să nu ai dubii asupra viitorului s