Ioana Lupea: „Mircea Geoană este candidatul PSD, Crin Antonescu, candidatul PNL, Sorin Oprescu candidatul independent, iar Traian Băsescu este preşedintele României”.
Doar simpla enumerare a rolurilor principalilor competitori pentru preşedinţie evidenţiază diferenţa dintre aceştia, în favoarea lui Traian Băsescu.
Funcţia, atributele şi simbolistica ei, reprezintă un avantaj pe care Traian Băsescu intenţionează să şi-l păstreze până în ajunul alegerilor prezidenţiale. Acesta este probabil şi rostul modificării legii electorale, care, fără să fi fost nevoie, a stabilit că apartenenţa politică nu este o condiţie pentru candidatură.
Dar şi sensul amânării anunţului privind candidatura şi nu cel presupus de Oxford Analytica, frontul anti-Băsescu coagulat de moguli în ultimele luni. Echipa de campanie a şefului statului urmăreşte să evite ca Traian Băsescu să fie numit „candidatul PDL”, degradat şi redus la acelaşi numitor comun cu alţi concurenţi.
Alegătorilor informaţi, independenţa politică a lui Traian Băsescu faţă de PDL li se pare o glumă, iar cum este desemnat Traian Băsescu în campania electorală - irelevant. În fond, sunt doar nişte cuvinte. Există însă alegători, nu puţini, care votează pentru preşedinte, oricare ar fi acesta.
Instituţia preşedintelui beneficiază de mai multă încredere decât persoana preşedintelui, cu cel puţin 10 procente mai multă în cazul lui Traian Băsescu. Ne aducem aminte de la precedentele alegeri reportajele televizate din mediul rural în care oamenii răspundeau că votează cu preşedintele.
Şeful statului nu intenţionează să irosească acest capital simbolic. Nu candidatul PDL a dat piept cu revendicările secuilor la ei acasă, nu candidatul PDL a sărbătorit cu romii la Costeşti şi cu ardelenii la Ţebea, ci preşedintele României. Nu candidatul PDL face excursii e