Când proasta dispoziţie nu se mai sfârşeşte, iar tensiunile din familie devin de nesuportat, fără ca toate acestea să aibă un motiv clar, e posibil să treci prin criza de la 40 de ani. Sursa: Hepta
În intervalul vârstei de 40-50 de ani, oamenii sunt atinşi, se pare, de cele mai adânci de presii. Ne îngrijorăm că am ajuns la jumătatea vieţii şi că ne-au mai rămas atâtea de făcut sau că, dimpotrivă, nu mai avem nicio provocare. De asemenea, organismul nu mai face faţă ca altădată, căutăm reconfirmări ale tinereţii şi toate acestea ne fac irascibili şi tensionaţi.
Criza afectează în aceeaşi măsură femeile şi bărbaţii, cu diferenţa că, spune psihologul Laura Melniciuc, „factorii declanşatori la bărbaţi sunt de natură profesională, în timp ce la femei sunt de natură relaţională”. Simptomele, însă, sunt aceleaşi: oboseală, nervozitate, scăderea libidoului, dureri musculare, scăderea tonusului, creşterea în greutate.
Tentaţia adulterului apare la ambele sexe
În familie, una dintre cele mai mari provocări ale perioadei de criză este aceea de a o traversa alături de partener. Se pare că, mai mult decât oricând, în aceste situaţii, atât bărbaţii, cât şi femeile sunt tentaţi să-şi caute echilibrul în afara familiei, fie că este vorba despre implicarea excesivă în mun că sau despre relaţii extraconjugale.
Părul care începe să încărunţească şi abdomenul care prinde contur, alături de lipsa complimentelor care să vină, ca în tinereţe, din partea soţului/a soţiei, îi fac pe cei nesiguri de sine să-şi îndrepte atenţia spre potenţiali parteneri mai tineri, care să le confirme că sunt încă atrăgători şi doriţi.
Adolescenţa copiilor accentuează problemele
Criza nu se instalează obligatoriu, la oricine, iar uneori prezintă “simptome” slabe, pe care timpul le poate şterge foarte uşor. Carolina şi M