Barele din autobuz şi clanţele instituţiilor publice sunt adevărate focare de infecţie. Răceala, gripa, hepatita şi afecţiunile digestive, boli care se transmit cu uşurinţă în locurile publice, pot fi prevenite dacă respectaţi reguli elementare de igienă. Cele mai frecvente afecţiuni pe care le putem lua din locurile publice sunt infecţiile respiratorii şi cele digestive. Răceala, gripa, pneumonia şi chiar tuberculoza se transmit prin secreţii nazo-faringiene, eliberate în aer prin strănut, tuse sau pur şi simplu prin vorbit.
„În cazul strănutului, de exemplu, particulele pot pluti în aer pe o distanţă de trei-patru metri“, atenţionează medicul de familie Călin Ciubotaru. De aceea, este foarte important să avem întotdeauna la îndemână batiste din hârtie, pe care să le folosim când apare senzaţia de strănut sau de tuse.
Zona gurii şi cea a nasului trebuie acoperite, iar contactul batistei cu obiectele din jur trebuie evitat, pentru a împiedica astfel transmiterea germenilor. Aceste reguli trebuie respectate atât pentru prevenirea afecţiunilor sezoniere, cât şi a gripei A(H1N1), aşa-zis porcină.
Studiile arată că pe mâinile a 70 la sută din persoanele care sunt răcite există germeni ce îi pot îmbolnăvi cu uşurinţă pe cei din jur. Chiar şi persoanele sănătoase, dar care folosesc toaleta fără să se spele apoi pe mâini pot infecta cu bacterii fecale una din trei persoane cu care intră în contact.
Pe de altă parte, prin contactul direct cu obiecte folosite de un număr mare de oameni (clanţe, bare din autobuz) se poate transmite hepatita acută virală, dar şi bolile diareice.
Spălaţi-vă corect pe mâini!
Organizaţia Mondială a Sănătaţii atrage atenţia că, şi dacă ne spălăm pe mâini necorespunzător, virusurile şi bacteriile pot rămâne sub unghii, între degete sau în liniile palmelor. Spălatul