Nici coaptă, nici imatură, nici fetiţă, nici femeie. Ştie şi nu ştie ce vrea, se zbate între propriile-i limite şi aspiraţii. Aşa ar arăta o femeie de 20 de ani. Aşa arată în România şi forma de guvernământ câştigată acum două decenii. Sursa: Agerpres Evz.ro i-a provocat pe politicieni să descrie democraţia din România, personificată într-o tânără de 20 de ani, astăzi, când, în lume, se sărbătoreşte Ziua Intenaţională a Democraţiei. Evenimentul ne găseşte într-o Românie subjugată de lupte politice şi indiferenţa cetăţenilor. Comparaţia dintre democraţie şi o femeie de 20 de ani i-a speriat pe politicieni. Unii nu au vrut să accepte metafora, alţii s-au lăsat pierduţi în regrete.
Înfricoşarea oamenilor politici dovedeşte antiteza: o tânără de 20 de ani este în esenţă frumoasă, pe când democraţia din România, numai aşa nu ar putea fi numită. "Mie îmi plac femeile frumoase. Democraţia noastră nu e deloc o femeie frumoasă. Nu-mi place să vorbesc în termenii aceştia despre democraţia din România", spune Ioan Oltean, vicepreşedinte PD-L.
Ca mireasa fără mire
Şi lui Petre Roman îi vine greu să-şi imagineze forma de guvernământ din România ca pe o tânără de doar 20 de ani. Politicianul, care îşi aminteşte cum la Revoluţie se afla pe baricade, luptând pentru un ideal astăzi spulberat, aproape că refuză ideea de a vorbi despre România în aceşti termeni. Asta ar însemna ca tânără de 20 de ani să fie urâtă şi bolnavă şi nu poate accepta aşa ceva. "Nu-mi place întrebarea asta. Nu putem vorbi de o tânără de 20 de ani, când vorbim de democraţie, pentru că, la noi, democraţia s-a născut cu un patrimoniu genetic denaturat", susţine Petre Roman.
În opinia lui Ion Iliescu, tânăra democraţie de 20 de ani putea fi mai frumoasă de atât. Dar nu e. "A fost terfelită de toate frământările acestor ani", spune cu regret vizibil Iliesc