Scriitoarea născută în Banat se numără printre cei şase scriitori finalişti la cel mai popular premiu de carte din Germania, Der Deutsche Buchpreis 2009. Sursa: Codrin Prisecaru Ultima carte a Hertei Müller, „Atemschaukel”, apărută luna trecută pe piaţa germană, s-a născut din dialogul dintre scriitoare şi poetul Oskar Pastior, dar şi din discuţiile purtate de ea cu alţi supravieţuitori ai deportăriilor populaţiei germane din Transilvania şi Banat între 1945 şi 1949.
Prin intermediul personajului Leopold Auberg, un sibian de 17 ani, deportat în acea perioadă, Müller relatează în romanul său despre soarta populaţiei germane din România. Acestui personaj, autoarea îi atribuie segmente din biografia regretatului Oskar Pastior, unul dintre cei mai importanţi reperezentanţi ai liricii moderne germane, născut la Sibiu în 1927 şi un supravieţuitor al deportării ordonate de Stalin în acea perioadă. Distincţia asigură vânzări mari
Şansele Hertei Müller de a se impune cu romanul său în faţa celoralalţi 5 competitori sunt mari, apreciază revista „Spiegel”, deşi, conchide aceasta, romanul ei se confruntă şi cu două dezavantaje. „Deşi o mare parte din roman se petrece într-un lagăr comunist, limbajul său este prea elaborat pentru a prinde la un public larg”, scrie „Spiegel”.
Tot acolo se precizează că un alt dezavantaj ar fi pentru autoare faptul ca una dintre cele mai vehemente critici la roman au venit din partea criticului literar Iris Radisch, care face totodată parte şi din juriul format din 11 specialişti care va decide câştigătorul premiului. Herta Müller, a cărei activitate scriitoricească a fost răsplătită cu numeroase premii internaţionale, ar primi Premiul German de Carte pentru prima dată.
Nici un alt premiu german nu asigură vânzări mai bune în librării decât Premiul „Der Deutsche Buchpreis”. „Toţi câşigătorii ediţilor tre