Dragomireşti Vale are 4.000 de suflete şi destule nevoi. Îmbogăţiţii care au venit în zonă şi-au construit vile, dar nu au dezvoltat afaceri. Sursa: Dan Arsenie
Aşa că, atunci când oamenii săraci ai locului au auzit "de la televizor" că Pepsi construieşte o imensă fabrică în comuna lor, au crezut că le-a pus Dumnezeu mâna-n cap. Acum, când fabrica e gata ridicată şi tirurile intră şi ies întruna, ei s-au dumirit: nu s-a schimbat mai nimic.
"Să vă spun eu adevărul. Nu s-a schimbat nimic. Ei, ce au promis că încadrează, nu încadrează nimic, Îi aduc pe ăia din Viilor (n.r. angajaţii fabricii din Bucureşti, care urmează să fie închisă)", spune Gheorghe, în vârstă de 45 de ani. Bărbatul s-a angajat la fabrica în urmă cu trei luni, printr-o firmă "din Piteşti, care avea contract cu Pepsi". Acum, se vede din nou fără loc de muncă.
"Nu sunt de vină ăştia de la Pepsi. Ăia de la Piteşti ne-au minţit, ne-au promis marea cu sarea. Era bine să lucrăm aici, lângă casă. Acum, am venit cu oamenii ăia (n.r. arată cu mâna spre doi adolescenţi dintr-o Dacie), să ne luăm banii. Banii ca banii, dar măcar cărţile de muncă să ni le dea", se plânge omul, care acum se gândeşte să se angajeze într-un domeniu care, în România, este mereu în căutare de personal: paza.
Puţini localnici au fost angajaţi la fabrică
Cu nea Gigi am stat de vorbă pe marginea unui drum neasfaltat, unde baltoacele şi noroiul blochează maşinile mici la fiece ploaie. Deşi se tot vorbeşte de Pepsi de la Dragomireşti, fabrica este mai mult cu numele în comuna aceasta. Asta pentru că de Bucureşti o leagă un drum asfaltat, desprins din autostradă, dar de Dragomireşti o desparte această bucată de vreo 500-600 de metri de drum noroios, care taie în două un câmp pe care constructorii au aruncat tone de moloz.
Printre bălţi, pe petice de pământ zvântat