Reprezentanţii Programului Mondial pentru Hrană (World Food Programme) au dezvăluit că peste 100.000 de copii somalezi malnutriţi nu vor mai putea primi mâncare din partea ONU deoarece SUA a impus sancţiuni împotriva grupării extremist islamiste Al Shabab.
Restricţiile SUA afectează unele zone controlate de gruparea Al Shabab, clasificată de autorităţile de la Washington drept teroristă. Totuşi, World Food Programme (WFP) a asigurat că face toate eforturile de a trimite ajutoarele copiilor somalezi.
În urma războiului şi a secetei care au afectat ţara est-africană, 109.000 de copii cu vârste de până la 5 ani nu
vor mai putea beneficia de mâncarea oferită în centrele amenajate de ONU. Fondurile pentru aceste misiuni ale Naţiunilor Unite au fost consumate şi multe centre vor fi închise. Activitatea WFP se va axa pe ajutorarea minorilor de până în doi ani, care nu şi-ar putea reveni de pe urma malnutriţiei.
Potrivit lucrătorilor WFP, reducerea fondurilor a venit şi după ce SUA nu a mai acordat bani pentru această cauză prin Biroul de Asistenţă pentru străinii afectaţi de dezastre. Embargoul american opreşte ajutoarele pentru populaţia din centrul şi sudul Somaliei. Experţii WFP consideră că somalezii din acele regiuni au nevoie urgentă de hrană.
Directorul executiv al WFP, Josette Sheeran, a explicat pentru BBC de ce ajutoarele nu mai ajung la somalezi. Zonele cele mai afectate de foamete sunt controlate de Al Shabab şi hrana ar putea ajunge în mâinile membrilor acestei organizaţiii criminale.