Statul evreu intenţionează să lanseze o ofensivă diplomatică internaţională pentru a contracara efectele „nocive şi perverse” ale raportului privind războiul din Fâşia Gaza, redactat de o comisie ONU, a anunţat un oficial de la Ierusalim. Sursa: Reuters
„Vom recurge la importante eforturi diplomatice şi politice pe scena internaţională pentru a bloca şi contracara efectele nocive şi perverse ale raportului Comisiei «Goldstone»”, a subliniat Ygal Palmor, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
O comisie de anchetă, prezidată de judecătorul sud-african Richard Goldstone, a concluzionat că Israelul a uzat în mod dis pro porţionat de forţă şi a încălcat dreptul umanitar internaţional în timpul ofensivei din Fâşia Gaza, des fă şurată între 27 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009. Armata israeliană a mai fost acuzată, în raportul respectiv, „de acte comparabile cu crime de război şi posibil, în anumite împrejurări, cu crime împotriva umanităţii”.
„Ne temem de consecinţele grave ale acestui raport în ceea ce priveşte imaginea, comunicarea şi diplomaţia israeliană. În schimb, recomandările raportului sunt atât de extremiste, încât există puţine şanse ca acestea să fie puse în practică, deşi există un risc în acest sens”, a adăugat Palmor. Imediat după publicarea raportului, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a convocat consilierii şi miniştrii într-o şedinţă.
Acuzaţii la două capete
Raportul Comisiei „Goldstone” incriminează şi militanţii palestinieni din Fâşia Gaza, pentru că „nu au făcut distincţie între ţintele militare şi cele civile” în campania de tiruri cu rachete Qassam, asimilată, de asemenea, crimelor de război şi celor împotriva umanităţii. Gruparea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a denunţat, la rândul său, concluziile documentului. „Este un raport politic, dezechilibrat şi lipsit de