Preluarea petrochimiei Arpechim de catre combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea nu depinde de raspunsul Comisiei Europene pentru garantiile pe care statul vrea sa le acorde companiei si conversia datoriilor AVAS in actiuni, potrivit conducerii Oltchim.
"Finantarea in valoare de 62 de milioane de euro a fost pusa in aplicare pe procedura de ajutor temporar acordata de UE pentru Romania, astfel ca finantarea pentru preluarea petrochimiei Arpechim merge inainte si in 3-4 saptamani sper sa finalizam operatiunea si sa repornim fabrica. Revizia ar putea dura o luna - o luna si jumatate in functie de ce gasim acolo", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea.
El a specificat faptul ca firma poate rezista pana cand negocierile cu Petrom pentru preluarea petrochimiei Arpechim, principalului furnizor de materie prima, se incheie, desi in prezent combinatul aproape ca nu mai produce din lipsa de materie prima.
"Daca am rezistat din noiembrie 2008 (n.r. cand a fost sistata furnizarea de materie prima de catre Arpechim) pana acum, mai rezistam doua luni. Ne vindem toti angajatii camasile de pe noi si tot mai rezistam doua luni", spune Roibu.
Oltchim a raportat in prima jumatate a anului pierderi de 116 mil. lei (27,6 mil. euro), triple comparativ cu aceeasi perioada din 2008, atat ca urmare a pierderilor de pe partea financiara, cat si din cauza ca a lucrat in aceasta perioada la numai 40% din capacitate.
Productia Oltchim a continuat sa se reduca in ultimele luni, astfel ca in prezent se lucreaza la circa 25% din capacitate, spune conducerea Oltchim.
"Pe piata europeana este o criza acuta si aprovizionarea cu propilena si etilena este tot mai dificila. Nu se gasesc pentru ca productia este limitata. Sunt foarte multe fabrici inchise, in retehnologizare", a precizat Constantin Roibu.
CE a demarat inve