DESIGN ŞI FUNCŢIONALITATE ÎNTR-UN OBIECT DE MII DE ANI Oglinda datează de mii de ani şi de-a lungul timpului i s-au atribuit nenumărate semnificaţii, cele mai multe dintre ele păstrându-se şi astăzi. Dacă la început metoda de confecţionare era strict secretă, nu orice casă putând să beneficieze de ea, astăzi oglinzile sunt nelipsite din locuinţele oamenilor.
Folosită în principal pe post de ajutor indispensabil pentru întreţinerea personală, de-a lungul vremii atribuţiile oglinzii s-au îmbogăţit. Astfel, la acest moment, oglinda poate să reprezinte un obiect decorativ atractiv, de sine stătător, apoi poate să fie folosită la placarea diferitelor suprafeţe: corpuri de mobilă, obiecte decorative, corpuri de iluminat, pereţi-mozaic decorativ din oglindă. Ca să nu mai pomenim de semnificaţia acestui obiect în străvechea artă a feng shui-ului.
OGLINDA ÎN DESIGNUL INTERIOR
Pe lângă funcţionalitate, oglinda are şi caracter decorativ, mai ales că au apărut modele şi forme din ce în ce mai inovative. Cele mai căutate sunt oglinzile care au împrumutat aspectul tablourilor, cu rame şi de dimensiuni mari. Puteţi opta pentru rame din lemn masiv cu ornamente, caracteristice stilului clasic, rame din fier forjat pentru un stil art deco, din aluminiu, plastic, elemente compozite, caracteristice stilului modern sau, pentru un stil minimalist, puteţi folosi oglinzile fără rame. Dacă sunteţi adepţi ai formalului, sunt recomandate ramele din lemn lăcuit, lucios, închise la culoare şi neornamentate. Tot în funcţie de stilul de amenajare al casei alegeţi şi forma oglinzii, pornind de la cele clasice: rotunde, pătrate sau dreptunghiulare şi ajungând până la decupaje din cele mai îndrăzneţe.
Despre oglinzi, Florin Negru, arhitect proiectant la Vertical Ambient, spune că "înfrumuseţează şi măresc vizual spaţiul, adâncesc suprafeţele şi măresc lum