Atunci când fiecare metru pătrat din locuinţă contează, o variantă de mărire a spaţiului locuibil este amenajarea pivniţei în cameră de zi, sală de sport sau spaţiu de distracţie.Nu orice beci poate fi transformat într-un living. Un spaţiu poate fi considerat locuibil dacă respectă câteva cerinţe minime de ordin tehnic, cum ar fi o înălţime de 1,8 metri. Un lucru important de care orice proprietar trebuie să ţină cont atunci când doreşte să îşi extindă spaţiul de locuit în subsol este existenţa unei căi de acces, o scară care să respecte un minimum de înclinaţie şi de lăţime a treptelor.
„Un lucru foarte important este podeaua, care în cazul caselor vechi este de obicei făcută pur si simplu din pământ bătătorit, caz în care se impune turnarea unei plăci din beton“, explică Dan Şerban, reprezentant al firmei DeConstruct. Peste acesta se poate pune cu încredere o pardoseală din lemn sau din orice tip de parchet.
„Avantajul principal al acestei încăperi este că nu are nevoie de termoziolaţie“, spune Dan Şerban. Dar în funcţie de tipul de sol se poate pune problema unei hidroizolaţii care reduce pericolul de igrasie. Investiţia se concentrează mai mult în zona de decoraţiuni, fiind suficient din punctul de vedere al structurii o simplă îndreptare a pereţilor.
Încălzirea prin pardoseală este una dintre recomandările specialiştilor, în condiţiile în care temperatura dintr‑un beci este întotdeauna cu câteva grade mai mică decât cea din restul casei, iar podeaua rămâne rece chiar dacă este acoperită cu lemn.
Opţiuni pentru toate gusturile
O astfel de cameră poate fi transformată în living, sală de sport, sală de biliard, în deja obişnuita cămară pentru borcanele de zarzavat şi murături sau într-o cramă. „Amenajarea unui asemenea spaţiu pentru a locui în el zi de zi necesită înfrângerea barierelor psiholo