Cel mai bine este să alegeţi un săpun hidratant, care îngrijeşte şi pielea, şi să-l utilizaţi de fiecare dată după ce aţi fost într-un loc public. Sursa: Hepta
Cea mai bună metodă de a vă proteja sănătatea, mai ales acum când infecţia cu gripă nouă se răspândeşte cu mare viteză, e să vă spălaţi pe mâini.
Nu uitaţi să-i învăţaţi şi pe cei mici să facă asta, oferindu-le în primul rând exemplul propriu. Personalul din gră dini ţe şi din şcoli ar trebui, de asemenea, să se implice în educarea copiilor în acest sens. Cele câteva zeci de secunde consumate pentru spălatul pe mâini protejează de o mulţime de boli ce pot fi extrem de periculoase.
Curăţaţi bine sub unghii
Un spălat corect pe mâini presupune un efort minim: după umezirea mâinilor cu apă, se aplică săpunul lichid sau solid pe toată suprafaţa pielii, timp de 20-30 de secunde. Dermatologii vă sfătuiesc să insistaţi în zona unghiilor şi a regiunilor dintre degete, pentru că acolo se adună micorbii. Apoi, mâinile se clătesc şi se şterg, de preferat cu un prosop curat şi uscat. „Uscătoarele automate pot antrena bacteriile din aer şi se poate întâmpla să puneţi la loc ce aţi curăţat cu săpun”, explică medicul Marian Neguţ, şeful Catedrei de Epidemiologie de la UMF „Carol Davila” Bucureşti.
Cele mai periculoase sunt uscătoarele cu aer cald, deoarece răspândesc bacteriile prin curenţii de aer. „Prosoapele din hârtie de unică folosinţă sunt cele mai indicate”, e de părere epidemiologul Marian Neguţ.
Un spălat corect trebuie să fie dublat de un spălat frecvent: folosirea săpunului de fiecare dată după ce aţi fost într-un loc public trebuie să devină un reflex. Cele mai potrivite pentru spălatul pe mâini sunt săpunurile blânde, fie ele solide sau lichide. „Cele antibacteriene distrug pH-ul pielii”, afirmă dermatologul ieşean Daciana Brănişteanu.