Kanal D încheie seria de reportaje despre românii emigraţi sau plecaţi să muncească în Israel, destine deosebite prezentate în emisiunea de ştiri de la ora 18.30.
Rachete lansate zilnic de militanţii Hezbollah, explozii, alarme care răsunau în tot oraşul şi oameni panicaţi, care îşi căutau adăpostul în buncăre. Aşa arăta, în perioada 12 iulie-14 augut 2006, oraşul Haifa, situat la graniţa Israelului cu Libanul. Între cei care şi-au căutat refugiu printre bombe a fost şi Nina Petcu, o tânără româncă, plecată să câştige bani ca infirmieră în Israel. A văzut cu ochii ei multe atentate comise în Haifa, dar în timpul războiului cu Libanul, din 2006, a trecut prin cele mai cumplite momente din viaţă. “Uite! Sus, acolo, a căzut o bombă la baza unui bloc. Au fost avariate multe apartamente”, mi-a arătat în timp ce ne plimbam prin Haifa.
De altfel, aproape orice loc din acel oraş poartă, pentru Nina, o amintire legată de război. Românca mi-a vorbit despre ultima zi de război ca şi cum ar fi fost ieri. “ A fost cea mai cumplită. Alarma a sunat de cel puţin 60 de ori, la fiecare cinci minute, chiar mai des.” O rachetă lansată de militanţii Hezbollah a căzut la numai 30 de metri de locul unde se afla Nina în acele zile de război. Speriată, a vrut să fugă din Haifa şi să se refugieze în Biserica românească din Ierusalim. S-a gândit că, fiind muncitor străin, nimeni nu va avea grijă de ea dacă i se va întâmpla ceva. A rămas însă. Nu a vrut să-l abandoneze pe bătrânul pe care l-a îngrijit timp de 10 ani şi care devenise un adevărat părinte pentru ea.
Victima terorismului
Dincolo de a fi martori la războaie şi atacuri, românii din Israel au fost şi victime. O femeie din Zalău s-a numărat printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma unui atentat terorist, comis în Haifa.
Schmuel Rainish, evreu originar din România, pe c