Liberalii au atacat astăzi legile educaţiei la Curtea Constituţională, legi care au fost asumate de Guvernul Boc şi au generat o serie de dispute în interiorul coaliţiei de guvernământ. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Parlamentarii liberali contestă însăşi procedura asumării răspunderii pe trei pachete de legi, procedură ce contravine Legii fundamentale şi reprezintă un "abuz" al Guvernului.
Punctual, liberalii consideră neconstituţionale acele prevederi ale legilor educaţiei care se referă la depolitizarea sistemului de învăţământ. Ei susţin că, de fapt, prevederile care vizează alegerea directorilor şi a directorilor adjuncţi de şcoli de către un consiliu de administraţie reprezintă o legiferare a numirii acestora pe baza algoritmului politic local.
Chiar dacă directorii nu au voie să fie activi politic, atâta vreme cât din acest consiliu fac parte părinţi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care pot face parte din partide, se va ajunge la situaţia în care şefii unităţilor de învăţământ să fie numiţi tot pe criterii politice.
Parlamentarii liberali mai invocă introducerea unei discriminări între absolvenţii de instituţii de învăţământ de stat şi cei care provin din sistemul privat, fapt ce încalcă Legea fundamentală. În context, ei se referă la acele articole potrivit cărora un absolvent de la stat poate susţine, în mod gratuit, examenul de bacalaureat de două ori, în vreme ce absolvenţii din mediul privat o singură dată.
Restructurarea agenţiilor, pe masa magistraţilor
În sesizarea trimisă CCR, autorii mai semnalează neconstituţionalitatea prevederii potrivit căreia ministrul educaţiei poate dispune suspendarea unui rector, în "cazuri bine justificate". Ei spun că astfel se maschează imixtiunea executivului în autonomia universitară, garantată de Constituţie.
Lib