Ţara noastră a primit fonduri în sumă de 2,666 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene în 2008, fapt care plasează România pe locul zece la nivel European după alocările primite. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Astfel, România a beneficiat de fonduri care reprezintă 2,5% din bugetul Uniunii, potrivit unui raport al Comisiei Europene, prezentat de Comisarul european pentru programare financiară şi buget, Algirdas Semeta. Contribuţia totală a statului român s-a cifrat la 1,217 miliarde euro.
Sprijinul financiar alocat de forurile comunitare înainte de aderare se ridică la 744,8 milioane euro, sumă de peste trei ori mai mare decât cea alocată Bulgariei (201,4 milioane euro).
Agricultura a fost sectorul care a beneficiat de fonduri însemnate, respectiv 1,06 miliarde euro. Alte 142,7 milioane euro au fost alocate din fondul de compensare.
Deşi cea mai cea mai mare parte a bugetului UE pe 2008 a fost alocat pentru dezvoltarea economiei, prin creşterea competitivităţii jucătorilor europeni (45%), fondurile destinate României la acest capitol au fost printre cele mai mici la nivel comunitar. Acestea s-au ridicat la 36,4 milioane.
Pentru îmbunătăţirea activităţii din administraţie, statul roman a primit 17,8 milioane euro. Alte 14,3 milioane euro au fost alocate pentru cetăţenie şi 1,7 milioane euro pentru libertate, securitate şi justiţie.
Grecii au primit cei mai mulţi bani
6,3 miliarde de euro este valoarea fondurilor pe care le-au primit grecii anul trecut pentru agricultură, construcţie de autostrăzi şi mediu. Pe locul doi vine Polonia, care a primit 4,4 miliarde de euro de la UE. Bani au primit şi Spania şi Portugalia, dar şi fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007.
Spania primeşte tot mai puţini bani, pe măsură ce economia recupea