Premierul britanic Gordon Brown a susţinut-o pe baroneasa Patricia Scotland, care îşi va păstra postul de procuror general al Marii Britanii, deşi a primit o amendă în valoare de 5.000 de lire sterline pentru că a angajat o imigrantă ilegală ca menajeră.
Procurorul general britanic, baroneasa Scotland, a fost amendată pentru că a încălcat regulile cu privire la imigranţi şi a angajat o femeie originară din Tonga, a cărei viză de studiu expirase.
Loloahi Tapui, în vârstă de 27 de ani, s-a angajat ca menajeră la reşedinţa procurorului general al Marii Britanii, deşi nu mai avea drept de şedere în Regat. Baroneasa Patricia Scotland s-a scuzat pentru incidentul în care a fost implicată şi a declarat că nu avea de ce să o bănuiască pe tânăra din Tonga că lucra ilegal, deşi viza sa de studiu expirase.
Tapui va fi anchetată de ministerul de Interne britanic pentru încălcarea normelor de muncă şi de imigrare. Femeia riscă să fie deportată pentru că nu a obţinut permis de muncă în Marea Britanie şi a lucrat ilegal chiar pentru principalul consilier juridic al Guvernului din Regatul unit.
Deşi membrii opoziţiei au cerut revocarea baronesei din funcţia pe care o ocupă, premierul Grodon Brown şi-a reiterat sprijinul pentru procurorul general. Baroana Scotland luase măsuri pentru a verifica situaţia femeii care lucra ca menajeră în locuinţa sa, dar nu păstrase o copie a documentelor necesare, aşa cum prevedea legea pentru care chiar procurorul general a militat în faţa Parlamentului.
Agenţia britanică pentru Frontiere a început deja o anchetă în acest caz, adus la cunoştinţa publicului de către cotidianul Daily Mail. Cercetarea a adus deja date noi, potrivit cărora Loloahi Tapui s-ar fi căsătorit acum doi ani cu un avocat, pe nume Alexander Krasic, în vestul Londrei. Totuşi, femeia din Tonga riscă să fie deportată pe