Presedintele Traian Basescu a propus, joi, organizarea unui referendum national pentru un Parlament unicameral, cu maximum 300 de alesi. In cazul in care romanii s-ar declara pentru, Parlamentul Romaniei ar reveni la unicameralism dupa 151 de ani de bicameralism.
Romania a implinit in acest an, pe 19 august, 151 de ani de cand Parlamentul a devenit, in conformitate cu Conventia de la Paris, din 19 august 1858, unul de tip bicameral, Corpul Ponderator, redenumit ulterior Senat, fiind introdus ca o a doua Camera.
Documentul semnat de partea romana in 1858 a fost al doilea de acest gen, primul fiind Regulamentul Organic. Legea de functionare a Parlamentului, adoptata in 1831 in Tara Romaneasca si un an mai tarziu, in 1832, in Moldova, a reprezentat fundamentul institutiei parlamentare in Principatele Romane.
Constitutia din 1866 a definit functionarea Parlamentului in concordanta cu modul de organizare si functionare a parlamentelor Europei Occidentale din acea vreme. Declaratia de independenta a Romaniei din 9 mai 1877 si actele de unire de la sfarsitul Primului razboi mondial au fost printre cele mai importante documente adoptate de Parlament in istoria Romaniei moderne.
Din februarie 1938, odata cu instaurarea dictaturii regale a lui Carol al II-lea, si in 1940, dupa instaurarea dictaturii militare, rolul Parlamentului a fost diminuat, el fiind lipsit de principalele sale atributii.
In perioada comunista, prin Constitutia din 1948, Parlamentul a fost reorganizat, ca o adunare unicamerala, Marea Adunare Nationala, organism formal, subordonat total puterii comuniste. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, prin Constitutia din 1991, rolul Parlamentului a fost restabilit, ca organism de baza al regimului democratic pluripartit.
Rolul Parlamentului
Parlamentul, corpul le