Băncile au taxe şi comisioane foarte neclare, oferă informaţii foarte puţine şi deseori greu de înţeles, se arată într-un raport realizat de Comisia Europeană.
Totodată, acestea percep zeci sau sute de euro pentru comisioane în funcţie de ţara în care locuiţi. Spre exemplu, în România, costurile aferente unui cont bancar se ridică, în medie, la 83 de euro. Noi suntem pe locul 14, din cele 27 de state UE.
În schimb, pe primul loc este Italia, ai cărei deţinători de conturi sunt taxaţi, în medie, cu 253 euro. Cel mai puţin îi costă pe bulgari, care nu plătesc decât vreo 27 de euro.
1 din 3 români nu se descurcă la bancă
La noi, 33% din cei care vor un astfel de cont au mari probleme în a găsi şi compara date despre acest produs, şi numai 10% dintre aceştia şi-au schimbat conturile în ultimii doi ani. Raportul descrie structurile de preţuri ale conturilor curente drept „foarte opace”. „Clienţilor le este aproape imposibil să afle cât plătesc şi să compare diferite oferte”, se arată în raport. În unele cazuri, informaţiile transmise de două treimi din băncile cuprinse în document au fost atât de neclare încât experţii care au întocmit raportul au fost nevoiţi să recurgă la contacte explicative cu banca pentru a afla costurile reale ale unui cont.
Central-vesticii au cel mai greoi sistem bancar
Austria, Franţa, Italia şi Spania au rezultate slabe în ceea ce priveşte transparenţa şi sunt printre ţările cele mai scumpe în privinţa conturilor bancare.
Potrivit comisarului european pentru consumatori, Meglena Kuneva, băncile îi dezamăgesc pe consumatori. „Există dovezi extinse de violare a principiilor de bază ale relaţiei cu consumatorii, problemele mergând de la preţuri complexe până la taxe ascunse şi informaţii neclare şi incomplete”, mai spune aceasta.
Pe de altă pa