Într-un viitor Parlament unicameral, minorităţile naţionale ar putea câştiga două procente în plus la numărul total de parlamentari. Ipoteza a fost lansată, aseară, la TVR, de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care se întreba ironic, dacă preşedintele chiar asta îşi doreşte.
Relaţia dintre Traian Băsescu şi minoritatea maghiară este recunoscută ca având suişuri şi coborâşuri. Pe de altă parte, minorităţile, în special cea maghiară, au reputaţia unei mase de manevră în Parlament. UDMR a sprijinit când dreapta, când stânga politică , prin vot, în funcţie de interesul Uniunii.
Socotelile lui Frunda
„Minorităţile naţionale ar avea 12% într-un Parlament unicameral. Asta îşi doreşte preşedintele Traian Băsescu?”, a declarat, aseară, Gyorgy Frunda, la postul public de televiziune.
Senatorul UDMR explică simplu ipoteza sa legată de procentele minorităţilor, în cazul în care Parlamentul ar deveni unicameral. Constituţia garantează minorităţilor accesul în Parlament.
Astfel, în varianta Parlamentului unicameral propus de Traian Băsescu, am avea 18 parlamentari de alte minorităţi decât cea maghiară. „Dacă UDMR obţine 6% la viitoare alegeri, atunci din cei 300 de parlamentari noi am avea alţi 18. În total, minorităţile ar avea 36 de parlamentari, adică un procent de 12%”, argumentează Frunda.
În acest moment, din cei 471 de parlamentari, 49 aparţin minorităţilor. Asta înseamnă 10% din total. Ipoteza Parlamentului unicameral le-ar aduce acestora un plus de 2%. Pare puţin, dar folositor la votul în Parlament sau pentru iniţierea unei moţiuni.
De pildă, UDMR s-a aliat cu PNL de două ori numai în 2009 pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Emil Boc. O dată în luna mai şi, recent, acum o săptămână. Fără parlamentarii udemerişti, liberalii nu ar fi întrunit numărul min