Internetul poate deveni un instrument periculos dacă se lasă utilizatorilor mână liberă să editeze informaţiile din paginile web. Site-ul de „cultură generală“ Wikipedia este cel mai grăitor exemplu. Iată de ce.
Aşa cum probabil ştiţi, până acum, site-ul Wikipedia avea integrată o opţiune care permitea oricărei persoane care accesa o anumită informaţie să actualizeze conţinutul cu detalii ce nu figurau până atunci în legătură cu subiectul respectiv. Pentru că peste tot există „binevoitori“, multe dintre intrările de pe Wikipedia conţineau erori, intenţionate sau involuntare, mai grave sau mai puţin grave. Din acest motiv, administratorii Wikipedia au anunţat recent că intenţionează să restricţioneze posibilitatea de editare a anumitor articole, în special a celor ce vizează persoane publice care mai trăiesc. Motivul? Au fost publicate pe internet o mulţime de detalii complet neadevărate, unele chiar aberante, despre persoane contemporane, printre care se numără Tony Blair, Robbie Williams şi David Beckham.
În cadrul noului sistem ce va fi implementat, orice modificări pe care vizitatorii le aduc paginilor dedicate persoanelor care nu au trecut în lumea celor drepţi vor fi aprobate de un „voluntar experimentat“ înainte de a fi publicate on line. Schimbarea sistemului marchează o modificare semnificativă a filosofiei pe care se bazează Wikipedia, o enciclopedie concepută în aşa fel încât să poată fi modificată de utilizatori.
Pentru conformitate, vă prezentăm 13 dintre cele mai mari aberaţii postate pe Wikipedia, gafe pe care sistemul la care se gândesc acum administratorii paginii le-ar fi putut preveni. Informaţiile pe care le veţi citi, oricât de ciudate ar fi, au apărut la un moment dat pe website-ul enciclopediei Wikipedia.
1. Robbie Williams face bani în baruri mâncând animale de casă. Este adevărat că, ţinând cont de comportamentul exc