Leul este foarte vulnerabil la presiuni şi riscă deprecieri în cazul în care nu situaţia politică şi economică a României se deteriorează în viitorul apropiat, se arată într-un raport al analiştilor Economist Intelligence Unit (EIU). Sursa: Andreea Tănase
Moneda noastră s-a depreciat de la începutul lui 2008 cu aproape 60 de bani, până la o rată de schimb de 4,2 în prezent.
„Totuşi, pe baza estimărilor privind ratele de echilibru, este posibil ca leul să fie în continuare în mod semnificativ supraevaluat. Posibilele probleme privind competitivitatea României sunt formate din faptul că alte monede din regiune s-au depreciat în ultimul an”, se mai arată în raport.
Mai mult, analiza arată că posibilitatea unui conflict în guvern este iminentă mai ales că sunt diferenţe foarte mari între PDL şi PSD.
Analiştii EIU notează că rata medie de schimb valutar a fost în primele cinci luni ale acestui an de 4,23 lei/euro, ceea ce înseamnă o depreciere de circa 15% comparativ cu media din perioada similară din 2008, de 3,67 lei/euro.
BNR luptă cu speculatorii pentru „pielea” leului
Moneda naţională este doar o „unealtă de imagine” politică şi electorală, a declarat zilele trecute omul de afaceri Dinu Patriciu, în timpul unei emisiuni televizate. Totodată, potrivit acestuia, cursul valutar va ajunge la finele anului la o paritate de 4,7-4,8 lei pentru un euro. Patriciu nu este singurul om de afceri care vede un viitor negru pentru leu.
Ion Ţiriac declara recent că pentru businessul propriu a luat în calcul, în 2010, un euro văzut la o valoare de 4,5 lei. În aceeaşi ordine de idei, şi analiştii de la ING Bank spuneau că BNR a cheltuit aproximativ 4,5 miliarde euro, din septembrie 2008, pentru stabilizarea cursului de schimb leu/euro, un cost considerat semnificativ, dar necesar pentru stabil