Deşi de mai bine de o săptămână leul merge pe un trend ascendent, analiştii sunt sceptici cu privire la viitorul monedei naţionale. Sursa: Vlad Stănescu
Moneda naţională s-a apreciat semnificativ în ultimele şase zile, ceea ce face mulţi dealeri să suspecteze o intervenţie indirectă a Băncii Naţionale a României (BNR). Euro a ajuns, ieri, la o valoare de 4,1851 lei. Deşi această apreciere este bine-venită acum, mai ales că data de 1 octombrie este ziua de referinţă la care se calculează accizele pentru anul viitor, astfel că un euro slab ne-ar ajuta.
Analistul financiar Bogdan Baltazar crede că BNR are obligaţia de a menţine euro între intervalul 4,2-4,3 lei şi de a nu lăsa cursul la mâna speculanţilor. Cât despre aprecierea leului în perioada apropiată de 1 octombrie, analistul crede că „banca centrală nu s-ar lăsa implicată într-un astfel de joc mizerabil, indiferent ce ar spune oficialii Ministerului Finanţelor”. „Coborârea dobânzii- cheie face leul mai neatractiv pentru investitori”, adaugă el.
Cursul valutar de mâine, publicat în „Jurnalul Uniunii Europene”, va fi aplicat pe tot parcursul anului viitor pentru calculul accizei. Astfel, accizele ne vor costa cu 12% mai mult anul viitor, dacă presupunem că, pe 1 octombrie, cursul va fi apropiat de cel de astăzi, de 4,18 lei/euro.
Anul acesta, cursul la care se calculează accizele este de 3,7364 lei/euro. Numai din această diferenţă de curs, se vor scumpi ţigările, cafeaua, băuturile alcoolice, carburanţii şi energia electrică.
Turbulenţele politice devalorizează leul
Potrivit lui Narcis Noaghea, dealer al BCR, toate aceste certuri politice din ultima vreme nu fac decât rău leului, pentru că sperie investitorii şi aşa puţini.
Un alt efect care ar putea deprecia puternic leul este, în accepţiunea analistului Ilie Şerbănescu,