Guvernul a adoptat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care forţează Parlamentul să se pronunţe asupra referendumului lui Traian Băsescu în termen de 20 de zile de la sesizare.
Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern. Ordonanţa mai prevede şi modul în care va fi organizat referendumul pentru introducerea Parlamentului unicameral.
Boc a susţinut că, în acest fel, se urmăreşte ca o eventuală tergiversare a Parlamentului să nu-l împiedice pe preşedinte să îşi exercite unul dintre atribuţiile sale constituţionale, respectiv acela de a convoca referendum. Articolul 90 din legea fundamentală prevede că, după consultarea Legislativului, preşedintele poate convoca plebiscit pe teme de interes naţional. Constituţia nu impune Legislativului un termen expres la care trebuie să se pronunţe.
PD-L a insistat la Parlament
Parlamentul nu a avizat încă referendumul lui Traian Băsescu. Şedinţa conducerii celor două Camere ale Parlamentului, cerută de parlamentarii PD-L, nu a avut loc astăzi din cauza absenţei reprezentanţilor PSD, care se aflau într-o reuniune la partid. PD-L a profitat de situaţie pentru a-l acuza pe liderul PSD Mircea Geoană, care este şi preşedintele Senatului, de faptul că blochează activitatea forului legiuitor. PD-L a cerut o nouă întrevedere pe 5 octombrie.
Avizul Parlamentul este consultativ. Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie să ia act de iniţiativa şefului statului şi să trimită scrisoarea acestuia la comisia juridică. Aceasta ar urma să elaboreze un raport în baza căruia plenul reunit ar trebui să adopte o Hotărâre a Parlamentului, care să exprime punctul de vedere al aleşilor pe marginea iniţiativei lui Băsescu de a chema lumea la plebiscit în ziua alegerilor prezidenţiale.
Miza PD-L şi a Palatului Cotroceni ar fi acee