Concluzia se regăseşte într-un raport comandat de Uniunea Europeană. Totuşi, documentul acuză Moscova că ar fi fost la originea escaladării tensiunilor prin diferite provocări, se mai arată în documentul citat de corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Concluzia se regăseşte într-un raport comandat de Uniunea Europeană.
Totuşi, documentul acuză Moscova că ar fi fost la originea escaladării tensiunilor prin diferite provocări, se mai arată în documentul citat de corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Armata georgiană a declanşat, pe 7 august 2008, o ofensivă împotriva capitalei Ossetiei de Sud folosind artileria grea, se arată în raportul intocmit pentru UE şi coordonat de diplomata elveţiană Heidi Tagliavini.
Potrivit comisiei internaţionale de anchetă, nu se confirmă acuzaţiile georgiene conform cărora bombardamentul Ossetiei a fost o reacţie la tentativa armatei ruse de a invada Georgia.
Totuşi, comisia de anchetă constată că în săptămânile premergătoare datei de 7 august, Rusia a instigat la violenţă punând presiune pe autorităţile de la Tbilisi.
Reacţia Georgiei în Ossetia a fost însă una disproporţionată şi nu are vreo justificare legală, se mai arată în raport.
Documentul constată că acţiunile armatei ruse pe teritoriul Georgiei, (deci în afara Abhaziei şi a Ossetiei) încalcă dreptul internaţional.
Rusia este acuzată şi de epurare etnică a populaţiei georgiene aflată în Ossetia de Sud.
Raportul a fost redactat la cererea liderilor UE care au intervenit prompt în septembrie 2008 pentru a pune capăt ostilităţilor, UE a solicitat ferm ca responsabilitatea celor două părţi implicate în conflict să fie clar stabilită.
Concluzia se regăseşte într-un raport comandat de Uniunea Europeană. Totuşi, documentul acuză Moscova că ar fi fost la originea escaladării tensiunilor prin difer