Agenţiile de rating ar putea acorda României note mai mici, dacă politicienii nu vor respecta programul de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI, transmit agenţiile de ştiri.
„Dacă situaţia politică va conduce la eşecul guvernului să adere la programul de consolidare fiscală şi economică, producând o înrăutăţire a finanţelor publice, sau continua deterioare din sectorul bancar va duce la o dislocare în sistemul financiar, există riscul unei retrogradări a ratingului de ţară”, a declarat analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik, citat de Mediafax.
Analistul consideră că îndeplinirea sarcinilor asumate prin acordul încheiat cu FMI reprezintă o provocare, în condiţiile scăderii economiei pe fondul crizei mondiale.
„Totuşi, era de aşteptat ca angajamentul de a implementa programul negociat cu FMI să fie supus unui test, din cauza neînţelegerilor din cadrul coaliţiei, în special în contextul alegerilor prezidenţiale”, a comentat Marko Mrsnik.
Anul trecut, înainte de alegerile parlamentare, Standard & Poor's a fost prima mare agenţie de rating internaţională care a plasat ratingul României la nivelul speculative. Pentru acest an, S&P estimează că economia se va contracta cu 7,6%, iar deficitul bugetar va creşte de la 6% din PIB la 6,6% din PIB.