Nemţii din Caraş-Severin vor organiza vernisaje de pictură, spectacole cu muzică şi dansuri tradiţionale în toate localităţile din judeţ. Tradiţiile, muzica, dansurile şi portul popular al nemţilor vor fi scoase în stradă de germanii din judeţul Caraş- Severin. Sărbătoarea „Heimat“ va începe mâine pentru toţi etnicii nemţi. „Decada Culturii Germane în Banatul Montan se doreşte a fi, ca şi în anii precedenţi, o punte de legătură între trecutul comunităţii şi ceea ce o aşteaptă în viitor. Suntem convinşi că oaspeţii, participanţii şi spectatorii vor găsi momente de trăire spirituală la manifestările programate“, a spus Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului German din Caraş- Severin.
„Noi nu mâncăm sarmale tot timpul”
Maria Szilagy aparţine etniei germane chiar dacă s-a născut în Reşiţa şi a crescut aici. „Heimat înseamnă «acasă», de unde vine şi numele sărbătorii. Este dedicată persoanelor din etnia noastră care s-au născut şi au crescut aici. Tradiţiile s-au pierdut, pentru că mulţi nemţi au plecat în Germania“, a povestit Maria Szilagy. Ea spune că tradiţiile lor nu sunt foarte diferite ca cele ale românilor. „Singurul lucru diferit e că noi nu mâncăm sarmale tot timpul. La voi, la orice eveniment, se mănâncă sarmale. Supa este la noi piesa de rezistenţă“, a adăugat nemţoaica. Decada Culturii Germane va începe mâine, la ora 11.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, cu o prezentare de carte.
Timp de zece zile, manifestările vor fi organizate în toate localităţile judeţului Caraş- Severin. Cel mai important spectacol va avea loc în 10 octombrie şi va fi susţinut de „Petroschener Liedertafel“ din Petroşani, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timişoara, corul germanilor din Bucovina, corul „Franz Stürmer“ din Reşiţa, precum şi de formaţii venite din partea ucrainenilor.
Supa tradiţională de chimen, mând