Ionuţ Ţaţa, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB), a declarat, ieri, că speră ca până la finele acestui an să demareze proiectul „Noi oportunităţi de ocupare în mediul rural prin telework”. Obiectivul proiectului amintit este „Facilitarea încadrării în câmpul muncii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi condiţiilor de muncă a 792 de tineri din mediul rural din judeţele Harghita, Braşov, Covasna, Mureş, Alba şi Hunedoara”. În judeţul Braşov va fi realizat un telecentru în satul Criţ din comuna Buneşti unde se va încerca angajarea a aproximativ 50 - 60 de tineri din zonă.
„Din sondajul făcut de noi în rândul firmelor, reiese că aproximativ 7% cunosc date despre acest proiect şi sunt deschise realizării unor posibile angajări în zonă”, a explicat directorul exectiv al ADDJB. „Am fi extrem de mulţumiţi dacă am găsi o singură sau două firme mari care să îi angajeze pe toţi, nu să găsim mai multe firme care să angajeze doar câte unul”, a mai spus Ţaţa.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără creşterea numărului de locuri de muncă în sectoare non-agricole pentru persoanele din zonele rurale, promovarea în zonele rurale a conceptului inovativ de telework ca modalitate ce permite îmbinarea vieţii profesionale cu cea de familie, furnizarea de competenţe şi abilităţi tinerilor fără loc de muncă din zonele rurale prin facilitarea accesului la cursuri de limbi străine, de comunicare, de operare calculator, contabilitate primară, promovarea şi susţinerea înfiinţării de noi afaceri beneficiind de avantajele noilor tehnologii ITC, conştientizarea angajatorilor cu privire la posibilităţile de muncă la distanţă şi eficienţa acesteia etc.
Valoarea totală a proiectului este de 10,3 milioane de lei, din care judeţului Braşov îi revin un milion de lei. Durata proiectului este de trei ani. „Tinerii care vor fi