Dupa un an si jumatate de reflectie, irlandezii au aprobat Tratatul de la Lisabona. Daca in iunie 2008, 53% dintre ei spusesera Nu, acum sunt 67% cei care spun Da Tratatului ce intareste arhitectura institutionala europeana. Paradoxal, criza economica a fost un factor care a favorizat euro-optimismul. Irlandezii, ca si alte popoare, si-au dat seama ca Europa a fost un scut in fata crizei, tarile care sunt in UE trecand mai usor peste ultimele luni decat cele din afara ei.
A fost vorba apoi si de o campanie mai buna si coerenta in favoarea Da-ului, ceea ce e o modificare fata de anul 2008 cand s-au investit prea putine resurse intr-o campanie pozitiva.
Informatia pe scurt
Dupa ratificarea din Irlanda, Cehia si Polonia mai trebuie sa aprobe tratatul de la Lisabona.Liderii est-europeni nu reusesc intotdeauna sa depaseasca mentalitatile nationale.Romania a fost printre primele tari care au ratificat tratatul, dar fara nici o dezbatere.
Hopul irlandez trecut, optimistii pot spera ca Tratatul va fi adoptat. Partida nu este castigata inca, deoarece mai sunt doua tari din Estul continentului, Polonia si Cehia, care inca nu au facut-o. Cu Polonia lucrurile par a fi pe drumul cel bun. Presedintele polonez, Lech Kaczynski a anuntat ca il va ratifica daca irlandezii vor spune DA. Europenii stiu insa ca Lech Kaczynski este o 'nuca tare'. In urma cu doi ani, cand Polonia era condusa de acelasi presedinte, dar si de fratele sau geaman, prim-ministru, cei doi au negociat pana tarziu in noapte cu ceilalti lideri europeni tot felul de detalii din Tratat.
"Nu exista nici un motiv sa nu il ratifice acum, dupa ce in urma cu doi ani Polonia a spus Da", subliniaza un diplomat european. Chiar fara mult entuziasm, Polonia o va face, cel mai probabil in urmatoarele doua saptamani.
Problema ceha
Cehia acum. Daca Lech Kaczysnki este u