Societatea Ornitologică Română, care a fost fondată la Cluj în 1990, a marcat astăzi evenimentul „EuroBirdwatch 2009”. Ornitologii clujeni s-au strâns astăzi pe malul Lacului Gilău la un eveniment european de promovare a observatului păsărilor.
Pentru unii este un hobby, pentru alţii a devenit chiar o meserie. Câţiva ornitologi clujeni, dar şi zeci de curioşi care au oprit pe drumul care duce despre Mărişel, la intrarea în localitatea Someşul Rece, şi-au petrecut ziua privind păsările din Lacul Gilău.
Privitul păsărilor sau mai mult, studierea ştiinţifică a acestora, este un hobby accesibil tuturor, pentru care nu este nevoie de o investiţie prea mare. Ghidul începătorului cuprinde un ghid de teren de câteva zeci de lei şi un binoclu, care nu costă mai mult de 200 de lei.
O zi specială
Evenimentul internaţional de astăzi, cunoscut la nivel european ca EuroBirdwatch 2009, este marcat şi la Cluj de circa cinci ani. Cu această ocazie, specialiştii Societăţii Ornitologice Române şi ai facultăţilor de profil din Cluj împărtăşesc din dragostea lor pentru păsări celor mai puţin experimentaţi.
VEZI AICI O GALERIE FOTO DE LA EVENIMENTUL DE ASTĂZI
Dacă în anii trecuţi a fost mai mult vorba de elevi şi studenţi pasionaţi de natură, în acest an a fost aleasă ca loc de desfăşurare coada lacului Gilău, chiar la intrare în localitatea Someşul Rece. Pe lângă amatori şi profesionişti în domeniu, aici s-au oprit pentru câteva minute şi localnici sau clujeni aflaţi în trecere, spre iarbă verde.
În aşteptarea lebedelor
Chiar dacă începutul lunii octombrie nu este momentul ideal de a observa o varietate mare de păsări, curioşii nu s-au putut plânge de lipsă de activitate. Cristian Domşa, doctorand în domeniu şi fost angajat la Societatea Ornitologică Română, spune că Lacul Gilău „găzduieşte” o aglomeraţie mai mar