Cel mai mare centru de tratament pentru dependenţii de heroină se închide. Aproape 400 de toxicomani ar putea muri, cred medicii. Sursa: Vlad StănescuSursa: EVZ
1 /.
Staţionarul de zi pentru toxicomani din cadrul Laboratorului pentru Sănătate Mintală din sectorul 4 al Capitalei - cel mai mare centru de tratament cu metadonă din ţară -, se va închide „pentru reorganizare”, de la 1 noiembrie. Urmarea: aproape 400 de dependenţi de heroină injectabilă rămân fără tratament pe o perioadă nedeterminată.
Decizia conducerii Spitalului „Alexandru Obregia”, în subordinea căruia se află centrul, a stârnit revoltă nu doar printre pacienţi, ci şi printre medici. Motivul: clienţii staţionarului nu vor putea fi preluaţi de alte centre din ţară, şi aşa supraaglomerate. Iar întreruperea tratamentului cu metadonă duce la sevraj, care îi va împinge pe mulţi din nou la consumul de droguri sau, mai mult, îi va condamna la moarte.
„Unii pacienţi vor muri”
Potrivit datelor obţinute de EVZ, în centrul din sectorul 4 beneficiau de tratament cu metadonă 290 de pacienţi din toate zonele Capitalei.
Unul dintre specialiştii de aici, medicul Cristian Bellu Bengescu, spune că numărul pacienţilor se ridică, de fapt, la aproape 400 şi că sevrajul de metadonă i-ar putea determina pe cei mai mulţi să recurgă din nou la droguri. Acesta e convins că închiderea chiar şi pentru un timp a centrului lasă loc unui viitor sumbru: „Unii pacienţi vor muri, vor face supradoze pentru că vor folosi heroină hiperconcentrată, alţii vor fi internaţi în stare gravă sau vor îngroşa rândurile infractorilor. Se vorbeşte despre închidere temporară, dar oamenii ăştia ce fac până se redeschide?”.
„Am decis să reorganizăm această secţie a spitalului nostru după ce am primit adrese de la poliţie conform cărora aici se face trafic cu stupefiante