Cetatea Râşnov va rămâne închisă pe o perioadă nederminată până când experţi ai Ministerului Culturii vor evalua ce construcţii ilegale au fost făcute şi care trebuie dărâmate. Mâine, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea loc un nou termen în procesul prin care Primăria Râşnov încearcă să obţină o sentinţă definitivă de reziliere a contractului cu firma italiană care a administrat cetatea. Sursa: Ovidiu Eftimie După ce mai multe construcţii ilegale ridicate în cetate de foştii administratori s-au prăbuşit, aministraţia locală din Râşnov a luat decizia de a nu mai permite accesul turiştilor înăuntru până când nu vor fi identificate toate lucrările ilegale.
De altfel, săptămâna trecută o delegaţie de la Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Monumentelor Istorice a analizat pe teren situaţia de la Râşnov, în vederea stabilirii unor măsuri de restaurare a cetăţii.
Însă, până când istanţa nu va decide rezilierea definitivă a contractului lucrurile vor rămâne la fel. „Problema cu care ne confruntăm acum este că mai există şi alte construcţii ilegale făcute în cetate, şi acestea în curs de prăbuşire, şi nu ne putem asuma acest risc. Dacă pică ceva şi, doamne fereşte, răneşte vreun turist, noi suntem vinovaţi”, spune primarul Adrian Veştea. Hotel şi pizzerii
Fostul administrator al Cetăţii Râşnov, SC Drumuri Publicitare SA, societate cu patronat italian, a făcut o serie de modificări ale structurii, sub denumirea de „investiţii”. Un proiect al foştilor administratori presupunea construirea unui hotel de 40 de camere, a unui restaurant şi a unei pizzerii.
În 2006, ministrul Culturii Mona Muscă a considerat că investiţia ca fiind una viabilă şi şi-a dat acordul. „Acum cetatea se năruieşte. Investiţiile făcute nu prea pot fi dovedite pentru că foştii administratori nu au ţinut o contabilitate a