Românii pun pe masă tot mai puţină carne de vită şi de pasăre, orientându-se către carnea de porc şi de oaie. Sursa: imyspacegraphics
În luna august a acestui an au fost sacrificate 68.000 de bovine, în scădere cu 8.000 de unităţi faţă de luna iulie. Cantitatea de carne produsă s-a redus cu peste 1.300 de tone faţă de luna iulie 2009, până la 11.338 de tone, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de luna august 2008, numărul bovinelor sacrificate în luna august 2009 s-a redus cu 24.000 de bovine, iar cantitatea de carne de vită rezultată a scăzut cu peste 4.000 de tone.
De asemenea, numărul de păsări sacrificate s-a redus uşor faţă de luna august a anului trecut, de la 1,89 milioane de capete la 1,84 milioane de capete, în vreme ce cantitatea de carne s-a diminuat cu peste 3.600 de tone, până la 26.837 tone.
În ceea ce priveşte carnea de porc, în luna a opta din 2009 numărul animalelor sacrificate a crescut cu 60.000 de capete faţă de aceeaşi perioadă din 2008, până la 333.000, iar cantitatea de carne obţinută a crescut cu peste 5,5 tone.
Laptele, tot mai puţin
Scăderi importante au fost consemnate şi în ceea ce priveşte cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare. În luna august, unităţile procesatoare au colectat cu peste 6,3 tone de lapte mai puţin decât în luna iulie, respectiv 88.314 tone de lapte. Faţă de aceeaşi lună din 2008, cantitatea de lapte colectată s-a redus cu peste 6%.
Cele mai mari scăderi ale producţiei s-au înregistrat la unt, cu 183 tone, şi la smântână de consum, cu 415 tone. Producţia de brânzeturi a scăzut cu 428 tone.
De asemenea, şi producţia de iaurturi s-a diminuat cu 769 de tone în luna august faţă de luna iulie.
Importurile pun pe butuci