Fotografii alb-negru, oameni alergând pe străzi cu steaguri în mână, un fundal mohorât de oraş industrial. Imaginile pe care bucureştenii le văd de ceva timp în staţiile de metrou fac parte din campania „Noi am început, voi aţi încheiat”, derulată de Institutul Polonez din România, este dedicată împlinirii a 20 de ani de la seria de revoluţii din Europa Centrală şi de Est. Sursa: Institutul Polonez din Romania
Una dintre fotografiile care încearcă să prindă privirile trecătorilor a fost făcută în timpul demonstraţiei anticomuniste ce a avut loc în cartierul Nowa Huta din Cracovia, în octombrie 1982. Gândit ca un oraş independent, un mediul perfect pentru „Omul nou”, industrialul Nowa Huta, construit în jurul oţelăriei Vladimir Lenin, era exact opusul Cracoviei „burgheze”, celebră pentru frumuseţea arhitecturală.
Însă calculele regimului comunist au fost greşite: în anii 80, din cei 38.000 de muncitori din Nowa Huta, 23.000 erau membri ai Solidarităţii, federaţia sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk care avut un rol major în prăbuşirea comunismului în Polonia, dar şi la răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală şi de Est.
Muncitorul, „unul dintre cele mai active elemente anti-comunsite”
„Acel oraş, al muncitorului şi al proletarului, a devenit cel mai mare duşman al sistemului. Tocmai ei au invitat un virus, pentru că muncitorul a fost acolo unul dintre cele mai active elemente anti-comuniste”, spune Silviu Dancu, reprezentant al Institutului Polonez din România.
Astfel, scopul campaniei este de a reaminti că au trecut 20 de ani de la căderea comunismului şi totodată de a arăta că ce s-a întâmplat în România face parte dintr-un proiect mai amplu în Europa Centrală şi de Est.
„Iniţial, campania avea sloganul „Freedom made in Poland”. Apoi ne-am gândit că nu e deloc po