Controversatul „Memorandum Kozak”, documentul care a produs, în noiembrie 2003, o gravă ruptură în relaţiile ruso-moldovene, rămânede actualitate în eforturile de soluţionare a crizei transnistrene, a declarat autorul textului, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Sursa: AP Photo
„Tot ce a fost inclus în acest memorandum este rezultatul unei colaborări, în primul rând a părţilor aflate în conflict, şi eu consider că rămâne actual”, a explicat Kozak, citat de agenţia Itar-Tass.
Oficialul rus a făcut aceste declaraţii înaintea Summitului CSI, găzduit de Chişinău. Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a participat ieri la reuniunea la nivel de miniştri de externe, urmând ca astăzi şeful statului rus, Dmitri Medvedev, să ia parte la lucrările la nivel de şefi de stat şi de guvern.
Chişinăul cere soluţii noi
Medvedev va avea întrevederi cu Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, şi cu Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului.
Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a subliniat însă că „Memorandumul Kozak” este unul depăşit şi că acum se impun soluţii noi şi concrete. El a precizat că problema transnistreană a lipsit de pe agenda discuţiilor dintre miniştrii CSI de externe şi nici nu se va regăsi pe agenda lucrărilor de astăzi.
„Memorandumul Kozak”, elaborat de Chişinău şi Tiraspol cu medierea oficialului rus care a dat numele documentului, pe atunci adjunct al şefului administraţiei de la Kremlin, prevedea federalizarea Republicii Moldova.
Vladimir Voronin a refuzat să-l semneze, iar preşedintele rus de atunci, Vladimir Putin, aflat la bordul aeronavei în drum spre Chişinău, a făcut cale întoarsă la Moscova.
Într-un interviu acordat postului Euronews, premierul moldovean, Vlad Filat, a