Plenul celor doua Camere ale Parlamentului a validat ieri, cu 251 de voturi pentru si 42 de voturi impotriva, conducerea Bancii Nationale a Romaniei pe un mandat de 5 ani, avandu-l in functia de presedinte al BNR si guvernator pe Mugur Isarescu.
"E parca un facut ca acest obiectiv, stabilit in 2007 (adoptarea euro n.r.), sa se suprapuna pe un nou mandat. Principalul obiectiv strategic este realizabil, ambitios dar realizabil", a afirmat Isarescu.
El a adaugat ca incadrarea in calendarul asumat pentru intrarea in zona euro va fi, probabil, si un "catalizator" care sa dea coerenta politicilor economice.
Noul consiliu de administratie al BNR beneficiaza de atuul ca majoritatea acestuia asigura continuitatea, insa are o sarcina mai grea pentru ca demareaza intr-o perioada dificila, a spus Mugur Isarescu, inaintea inceperii votului in plenul Parlamentului.
"Noul consiliu de administratie pe care il veti vota si care isi incepe activitatea in perioada urmatoare are o sarcina mai grea pentru ca demareaza intr-o perioada dificila, de criza, dar isi va face datoria. Lista beneficiaza de un atu al majoritatii care asigura continuitatea, iar aceasta majoritate impreuna cu noii veniti va trebui sa asigure stabilitatea financiara, cea a preturilor, sanatatea monedei si a creditului si circulatia monetara", a spus Isarescu.
El a precizat ca acesta este un angajament pe care il prezinta in fata Parlamentului.
Totodata, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a caracterizat consiliul de administratie din prezent prin "coeziune, profesionalism si echilibru, care au dus la implinirea catorva obiective importante legate de intrarea in Uniunea Europeana", dar si liberalizarea contului de capital intr-o perioada "cu capcane si tentatii".
Romania va prelua in 2010 un sistem care sa pregateasca adoptarea euro
Sistemul bancar din Romania