„Rechizitoriul lui Rembrandt” îşi propune să elucideze misterele care au planat timp de secole asupra picturii „Rondul de noapte”, aparţinând pictorului olandez.
Pictura „Rondul de noapte” a lui Rembrandt (finalizată în 1642) i-a fascinat pe cercetători datorită indiciilor ascunse şi a mesajelor codate pe care le conţine. Se pare că pictorul a utilizat acel tablou pentru a da în vileag o conspiraţie criminală împotriva celor din clasa conducătoare a Amsterdamului. Tânăra înfă ţişată în pictură a fost identificată ca fiind vecina lui Rembrandt şi fiica ilegitimă a lui Rambout Kemp, unul dintre cei care apar în valoroasa pânză. Fata fusese obligată să lucreze într-un bordel, iar apariţia ei a fost pusă şi pe seama dorinţei pictorului de a face cunoscut acest lucru.
Pânza se numea iniţial „Compania căpitanului Frans Banning Cocq şi a locotenentului Willem van Ruytenhurch”, iar „întunericul” la care face referire titulatura este fals. S-a dovedit că lacul, menit să protejeze opera care înfăţişează o acţiune ce se petrece în plină zi, s-a închis semnificativ cu trecerea timpului, producând iluzia unei scene nocturne.
Dezvăluiri incomode
Pentru regizorul Peter Greenaway, tabloul „Rondul de noapte” şi viaţa creatorului acestuia au devenit o preocupare constantă pe parcursul a câţiva ani. După ce a lansat, în 2007, filmul artistic „Rondul de noapte”, a revenit în 2009 cu un documentar care încearcă să pătrundă misterele acestei opere şi ale creatorului ei. În această producţie sunt prezentate întâmplările, motivele, conspiratorii, criminalii şi dezno dământul. Toate dovezile sunt conţinute în chiar pânza pictată de Rembrandt. Avem de-a face cu un adevărat episod CSI, cu Rembrandt în rol de detectiv, procuror şi judecător.
De asemenea, Greenaway explică şi de ce bogatul Rembrandt şi-a pierdut averea şi faima în